Astronomisch Uurwerk
Computer
Zonnetijd
Sterrentijd
Ecliptische tijd
Enige toelichting. Voorlopig geven de klokken de tijd aan in Nieuwkoop.
De klok met titel
- Nieuwkoop.
Deze geeft de wettelijke tijd in Nieuwkoop. Is eigenlijk een 'gewone' klok.
- Zonnetijd = Zonnewijzertijd.
Deze geeft de ware zonnetijd in Nieuwkoop. Als deze klok op 12:00 uur staat, dan staat de zon overdag precies in het zuiden en 's nachts precies in het noorden (onder de horizon).
- Sterrentijd.
Het verschil tussen sterrentijd en zonnetijd: na 23u56m4s is de aarde weer in de richting van dezelfde sterren gedraaid, maar nog niet opnieuw in de richting van de zon. Dat duurt een kleine vier minuten langer en gebeurt pas na 24u. Zie ook Lokale siderische tijd.
De zonnetijd en de sterrentijd vallen per definitie samen als de zon in maart precies op de hemelevenaar staat. We noemen dit punt het lentepunt. Dan begint het dierenriemteken van de ram. De sterrentijd is precies nul uur, als het lentepunt in het zuiden staat.
Als je het door hebt, dan begrijp je dat begin juni de sterrentijdklok ongeveer vijf uur voorstaat op de zonnetijd.
- Ecliptische tijd.
Deze wijst het dierenriemteken van de zon aan. De betekenis van de vijf wijzers is hieronder aangegeven.
- De kleine blauwe wijzer tussen 2 en 3. De zon staat dan in het derde teken of Tweelingen van de dierenriem.
- De grote blauwe wijzer. De dierenriem is net als de gradenboog verdeeld in 360 graden. Elke graad op de dierenriem is een dag. Deze dag duurt niet altijd even lang. De grote blauwe wijzer wijst de dag aan in het dierenriemteken. Als deze even voor het rondje bij 4 staat, dan is de tiende dierenriemdag van het teken bezig.
- De dierenriemdag is weer onderverdeeld in 24 uren en 60 minuten per uur en 60 seconden per minuut. Merk op dat deze minuten niet even lang duren als 'gewone' minuten. De zwarte wijzers geven deze uren en minuten aan als op een gewone klok.
Het zijn bijzondere momenten als de secondenwijzers op de klokken gelijk staan.
Inmiddels wordt er verder gewerkt aan de toevoegingen van planeten, en kalenders. Tussenresultaten zijn te vinden via deze link.