TIJD

Wat is tijd?
Een eenvoudig antwoord is:
de titel van een boekje, dat uitgegeven werd door Rotterdamse Kunststichting Uitgeverij in 1983 naar aanleiding van een tentoonstelling in het Lijnbaancentrum onder de titel "Wat is Tijd?"

Op deze site zal voorlopig worden stilgestaan bij:

Kalender.
Er was eens een tijd, waarin de mens ontdekte dan de tijdsduur van volle maan tot volle maan ongeveer 30 dagen duurt. In feite een beetje minder. De gemiddelde duur van deze periode is 29,53059 dagen en varieert van 29,18 tot 29,93 dagen.
Ongeveer 12 manen vullen een periode, waarin de seizoenen zich herhalen. We noemen deze periode een jaar. Het duurt in feite een beetje langer. De 12 manen duren 354,36708 dagen en de periode van de seizoenen duurt 365,24219 dagen. Deze getallen zijn ten alle tijde en nog steeds een bron van discussie over kalenders, schrikkeldagen, enzovoort. Als een jaar 'gewoon' 360 dagen precies en een maand 30 dagen precies geduurd had, dan zou dit deel van de site waarschijnlijk nooit ontstaan zijn.
Op de kalender-pagina is een begin gemaakt met de franse republikeinse kalender, die met loslaten van de 7-daagse week 12 maanden van 30 dagen telt en een periode van 5 of 6 dagen toevoegt.

Reeds in lang vervlogen tijden heeft de mens de uren van de dag willen meten. Denk aan zonnewijzers, Stonehenge, Egyptische piramiden met gangen, waardoor bepaalde sterren op bepaalde dagen en tijden zichtbaar waren.

Kloktijd.
Het is niet altijd om middernacht 0:00 uur geweest. De dag van 24 uur betaat wel al lang. De uren waren niet altijd even lang. Soms werd de periode tussen zonsopgang en ondergang in 12 uren gedeeld, en zo ook de nachtperiode. Midwinter duurde de uren overdag minder dan 40 van onze huidige minuten en midzomer kwam er aan een uur nauwelijks een eind. 80 minuten. Wel duurden de minuten ook langer, zodat een uur altijd 60 minuten bleef. De uitvinding van het slingeruurwerk door Huygens bracht een grote verandering.

Verleden Heden Toekomst
Het aspect geschiedenis en ontwikkeling komt hier aan de orde. Vandaar ook enkele links naar sites, zoals Mathematicians Of The Day, Heiligenkalender.

HOME
ZONNEWIJZER (wordt ontwikkeld)
STERRENTIJD
Rechte klimming van de Zon